Terwebloem

Poeldijk heeft de intentie zich weer te gaan profileren als dorp aan de rivier. Een plezierhaventje aan de Gantel, mooie huizen en appartementen daaromheen en het staat weer op de kaart.

De middenstand trekt direct weer aan en er lopen opeens soms wel 6 mensen tegelijk door de Voorstraat die tengevolge daarvan natuurlijk dan gelijk autoluw zal worden gemaakt.

Verzorgingscentrum De Wittebrug  dat na 34 jaar trouwe dienst natuurlijk allang is afgeschreven gooien we gelijk tegen de grond en er wordt een fantastisch mooi  groot gebouw daarvoor in de plaats opgetrokken met mooie stenen en imposante architectuur . Een burcht, een blikvanger, een gebouw dat het dorp ook weer wat smoel kan geven.

Natuurlijk moet dat gebouw een pakkende naam krijgen, liefst een naam met verwijzing naar de historie van het dorp. Daarvoor wordt een prijsvraag uitgeschreven want de naamgevers willen vanzelfsprekend niet over een nacht ijs gaan. Ook ik, de schrijver dezes, heeft deze oproep in het parochieblad gelezen, het lag bij mijn moeder, woonachtig in de Witte Brug, op tafel en heeft zijn hersenen gepijnigd om een naam te bedenken die de tand des tijds kon doorstaan.

In mijn grootheidswaanzin kwam ik al snel op Gantelburcht, mocht ook Gantelburgt zijn, Gantelzicht, mocht ook Gantelzigt zijn en Gantelstaete.  Sinds de consternatie enige jaren geleden over de verschillende wijzen waarop er met de naam Verburgh/Verburch wordt omgegaan vind ik nu  ook gewoon alles goed. Enfin, daar zat nog zo wat tussen en ik heb mijn suggesties ergens in een ideeënbus gepost.

Nu heb ik nog nooit ergens een prijs mee gewonnen dus ook hier had ik weinig hoop op een verandering in die trend, dus ik lag er verder niet gespannen wakker van. Het verdween uit mijn gedachten totdat ik weer eens een parochieblaadje onder ogen kreeg, het wat doorbladerde en las dat de keuze commissie er na lang beraad uit was. Er was een fantastische, historische,  lekker bekkende naam gekozen. Een naam die geen gefronste wenkbrauwen zou oproepen en die gelijk door de gehele bevolking wordt begrepen en omarmt.  Een naam waar je weer een tijdje mee vooruit kan zonder schaamrood op de kaken. Een naam waar je als dorpsbewoner trots op kan zijn, Terwebloem.  Als je het ziet staan denk je gelijk: “Dat ik er zelf niet opgekomen ben”.

Je moeder zal er maar wonen. Ma woont in TERWEBLOEM, mijn pa is in de olie en mijn dochter heeft vanavond feest in de LEUNINGJES. Mijn taalcorrectie op de computer zal er voor altijd een rood golfstreepje onder zetten.  Een vreemdeling zal denken:”In welk wereldvreemd dorp ben ik nou aangekomen. Even voor de ongeletterden onder ons, Terwebloem is de post Middeleeuwse naam van de toneelvereniging St Genesius, zal ik voor het gemak maar even zeggen. Zie hier het beroemde historische verband waarvan iedere Poelukker gelijk zegt: “Oh ja, nou weet ik het weer dat hebben we in de geschiedenisles gehad”.

Als vroeger, in de vorige eeuw, de prijs op de veiling voor de tomaten te laag was dan draaiden de tomaten door. We zouden het nieuw verzorgingshuis dus ook het DoordraaiHuis kunnen noemen. Let u vooral op de cursieve laatste 4 letters, zo geef je een historische ouderwetse naam nog weer een moderne uitstraling. Vroeger, in de vorige eeuw,  gooiden de tuinders hun plantenafval op de mestvaal en daar mocht dan ook nog wel de fik in gestoken worden. Een historische naam, mestvaal. Wat dacht u van de naam Verzorgingshuis Mestvaal ( zonder ‘de’ ervoor)

Op het moment is het in de Vinexwijken blijkbaar ook een ramp om straatnamen te bedenken. Onlangs moest ik wezen op Pastel Blauw 6. Ik was de weg kwijt en ik hield een passant aan en ik vroeg uit mijn autoraampje:”Pastel Blauw?”. De mevrouw keek mij verdwaasd aan keek vervolgens naar haar rok en antwoordde me vinnig: “Waar bemoei  jij je mee?” Als ik nu had kunnen vragen:” Julianastraat?”, dan had deze dame mij heel vriendelijk geholpen. Een collega van mij die woont op Kantklos 50, dat is de straat die loodrecht staat op ‘Punnik’ in de handwerkbuurt. Achter die collega woont een nicht van mij op  Breinaald 147, nou en die heeft last van wintertenen.

Maar alle gekheid op een stokje, ik lees in de reacties op de Poeldijksite dat het wel even wennen is met die naam Terwebloem. Ja, dat is het zeker, maar wie heeft er moeten wennen aan de naam ‘de Witte Brug’, dat klonk gewoon op de een of andere manier logisch. Wat ik maar wil zeggen is dat Iedere naam die historisch is nog geen passende naam hoeft te zijn. En natuurlijk is het altijd een gevoelskwestie, en dan ook nog eens zonder ‘de’ ervoor.

Ik zou zeggen beleg opnieuw een vergadering en bedenk wat anders nu het nog kan, voordat we 100 jaar vastzitten aan Terwebloem. “Beter ten hele gekeerd dan ten halve gedwaald”. Met de naam Leuningjes, notabene voor een groot publiek gebouw, is het al erg genoeg. Misschien moet  je buiten het dorp wonen dat het je opvalt wat voor draak van een naam dat is. Ook daar blijf ik pal staan voor Leuninkjes, ook al is dat historisch niet goed geschreven.

Toen ik mijn moeder vertelde wat de  naam van het nieuwe verzorgingshuis zou worden reageerde ze: “ Ze doen maar, ik wil er toch niet meer naar toe. Laat mij m’n laatste tijdje nog maar hier zitten”.Ze heeft het ook niet meer mee hoeven maken want onlangs heeft zij het tijdelijke met het eeuwige verruild. Zo’n Hemel,  op haar 93ste trok dat haar toch meer dan weer opnieuw wortel te moeten schieten in Terwebloem, zal ik maar zeggen. Dat heeft natuurlijk nu ook tot gevolg dat ik mijn laatste banden met Poeldijk kwijt ben. Ik hoef er nu niet meer te zijn. Ik zal niet meer door die doodstille Voorstraat hoeven te lopen. Ik vraag me af waar die 2 snackbars nog van bestaan trouwens. Dus ik zal de naam Terwebloem gelukkig weinig tegen gaan komen.

Ik hoop niet dat de inzendster van Terwebloem zich aangevallen voelt, die dacht natuurlijk:”Oh, Terwebloem dat was vroeger een rederijkers club in de ‘Voorstraat’, die naam stuur ik in”. Nee, ik richt mijn pijlen op de commissie die deze naam uiteindelijk goed genoeg heeft bevonden. Zijn hier belangen in het spel?

Ik hou er over op, maar ik ben wel benieuwd wat de Poeldijkers van deze naam vinden. Laten we zeggen petje op petje af. Laten jullie dit lijdzaam gebeuren of komt er gemor onder het volk? Ik hoop hierover een polemiek op de site tegen te gaan komen.