He, hè, eindelijk Pinksteren

Het is nu al weer drie a vier dagen geleden dat ik iets over ons jongetje Ruben heb mogen vernemen. Is het niet meer belangrijk hoe het met hem gaat? En Herman is er al wat nieuws te melden over de oorzaak van de ramp? Nee, daar zal eerst de zwarte doos voor moeten worden afgeluisterd met alle informatie over de vlucht en de gesprekken tussen de piloten. Dat kan nog wel enige dagen duren. O.K. bedankt Herman, blijf stand-by misschien dat we in deze uitzending nog een keer bij je terug komen voor meer informatie. En dat gaat dan dagen zo door. Met natuurlijk weer de luchtvaartdeskundige Benno Baksteen. De uitvinder van het vallen als een b….
Het is ook al weer enige dagen geleden dat ik iets heb vernomen over de olieramp die zich nog steeds aan het afspelen is in de Caribische zee of is het lek soms al weer boven water?
Ook Jack de Vries, onze schuinsmarcheerder staatssecretaris, heb ik niet meer voorbij zien komen, is de verontwaardiging soms na een paar dagen alweer opgelost?
En alle aanmeldingen van seksueel misbruik in de rooms katholieke kerk? Het is al weer een paar weken uit het nieuws. Terwijl het leek alsof er per week wel honderd meldingen bij kwamen. De verontwaardiging was groot toen de kranten er melding van maakten. Wij in Poeldijk wisten het natuurlijk allang. Op fluistertoon is er vroeger ook wel over dit soort voorvallen gesproken in onze rooms katholieke enclave. Met naam en toenaam en de slachtoffers daarvan, maar in de rest van het land waren ze er blijkbaar nog niet van op de hoogte. Maar we horen er niets meer van. Op naar de volgende hype.


De journalisten zitten alweer op een andere plek, de lenzen staan nu weer op iets of iemand anders gericht en we zijn alweer vergeten dat het er was. Dat onze Euro op stervensna dood is, was een paar dagen groot paniekerig nieuws en dan gaan we weer naar voetballen kijken, dat geeft ons een veel fijner gevoel in onze buik. Terwijl het monetaire systeem in de luwte ligt door te lekken als een gek.
Het is wel leuk dat we zoveel zenders erbij hebben gekregen de laatste 15 jaar maar je komt het nieuws nu wel tig keer per dag tegen. Is er nog nieuws te melden Robert? Ik zie achter jou dat er wat tumult is ontstaan, kan je ons daar iets over meedelen? Ja, dat is een hoop herrie om niets Peter. En de eerste vraag bij rampen in het buitenland: “Zijn er nog Nederlanders bij het ongeluk betrokken”.
De mensen in Haïti wonen nog steeds op straat of in kartonnen dozen, het leven is er nog steeds niet goed op gang maar we hebben onze 10 euro gegeven op giro 999 en richten ons weer op de play offs van de eredivisie. Erg hè, dat Willem ll misschien ophoudt te bestaan? Ja, jammer maar ja wat kan ik er aan doen. Moeten ze die gasten maar niet zoveel betalen, en we gaan weer rustig slapen. Zolang Verburch nog niet failliet is kan het ons aan de r ….roesten.
Maar in Ieder geval zijn Joling en Gordon weer vriendjes en kunnen de Toppers weer doorgaan. Ja, maar ze kunnen de kaarten nu aan de straatstenen niet kwijt. Hadden ze beter toch maar geen vriendjes moeten worden, nu zal blijken dat het concept inmiddels overjarig is geworden. Ja, jammer, heel erg jammer. Ja, maar de prijs van die kaartjes is ook veel te hoog, “afleggers, dat zijn het”.
En de verkiezingen? Ja, jammer hè, moeten we nu weer naar dat gymlokaaltje. Nou, ze zoeken het maar uit, zakkenvullers, dat zijn het. Weet je trouwens wanneer Nederland zijn tweede wedstrijd moet spelen? Nou, onze straat maken we deze keer niet helemaal oranje. Het is de crisis hè. Ja, mijn zoontje is er wel verdrietig van, het is ook zielig voor dat joch, hij had er zo op gehoopt.


In de tijd van Kok ging de verkiezingen over het milieu. Dat was het meest uitgesproken woord in de debatten. Dat milieu hebben we nu blijkbaar niet meer of het gaat er goed mee. Vervolgens waren het de buitenlanders, het land weer op zijn kop en nu is het alleen maar dat we moeten zorgen voor de economie weer op orde te brengen. Het milieu kan barsten, kost nu teveel allemaal.
De buitenlander scoort bijna niet meer en bovendien moeten er nu weer Guppies of zoiets gespaard gaan worden tijdens de maand van Oranje. Dozenvol met Huppies, Fluppies, voetbalplaatjes, smurfen, ze sloegen er elkaar de hersens voor in, mijn kinderen weten niet meer waar het spul allemaal ligt. Is ook niet meer interessant want er is weer wat nieuws en dat is altijd meer interessant. Loop ik na het winkelen weer weken tegen die opdringerige kinderen aan
Tsunamies, aardbevingen , vulkaanuitbarstingen, aswolken, de plastic vuilnisbelt in de oceanen, geen vertrouwen meer in verzekeringsagenten en beleggingsadviseurs, geen vertrouwen meer in de banken en de geestelijke macht. Zijn we dan helemaal op onszelf aangewezen, is er dan echt niets of niemand meer te vertrouwen?
De schijnheilige zedenpredikers zijn van hun voetstuk gevallen door hun grijpgrage handjes, politici zijn omkoopbaar of zeggen de halve waarheid. Niets is meer wat het was, wie is er nog te geloven? Al die omkoopschandalen en bouwfraudes voor miljarden door mensen die als betrouwbaar bekend stonden. Waar moet ik nu met mijn geld naar toe? We weten het niet meer, we vertrouwen niets meer, op elke plek kan er een aanslag gepleegd worden. Dames en heren wilt u uw handbagage niet vergeten of ergens laten slingeren?
Ja, en dan hoeft er maar iemand een schreeuw te geven op een plek waar het muisstil is en veel mensen bij elkaar zijn en de paniek breekt uit. Daar is dus weinig meer voor nodig zo bang zijn we inmiddels gemaakt. Het geeft aan hoe al dat nieuws zijn werk heeft gedaan. En daarom willen we nog alleen maar voetbal en nog eens voetbal. Even joelen en juichen met zijn allen. We willen alleen nog maar oranjepagina’s in de krant. Geen rampen, we willen in een roes komen van onschuld en saamhorigheid. Wij tegen hunnie en de rest is bijzaak. Die verkiezingen midden in de periode van de voorbereidingen van de wereldkampioenschappen voetbal?. Het zou zomaar kunnen dat we de 50% opkomst nog niet eens halen.


Maar gelukkig is het Pinksteren. Ik leerde vroeger dat God de apostelen dan vlammetjes op hun hoofd gaf als teken dat ze de heilige geest hadden gekregen. We zijn nu 2010 jaar verder en of we er veel mee opgeschoten zijn, ik weet het niet. Kunnen we nog bijzaken van hoofdzaken onderscheiden na dagelijks gebombardeerd te zijn door achterlijke reclames en opgeklopt nieuws?
Een maand de radio en televisie gewoon niet aanzetten. Lekker achterstevoren op je stoeltje op de stoep gaan zitten, de vogeltjes horen fluiten, je eigen ademhaling horen en het onkruid tussen de tegels op zien schieten. Laten we daar eens mee beginnen. Misschien dat we daar de rust in onszelf weer van terug krijgen. Als je niemand meer kan vertrouwen, leer je op die manier in ieder geval jezelf weer te vertrouwen. Je eigen innerlijke stem en niet de waan van de dag. Mag uw gezonde Geest weer bezit van u nemen. Ik wens u bij dezen een zalig Pinksteren.