Bent u er nog?


De eerste hitte van deze zomer hebben we achter de rug. De eerste rukwinden en hoosbuien met hagel hebben we inmiddels ook over ons heen gehad. Oranje is op een uitzinnige wijze binnengehaald, als waardering voor hun tweede plaats en de woonboten drijven nog. Het land is niet afgebroken, het hoofd is toch koel gebleven en de mensen hebben hartverwarmend gereageerd. Kijk, daar word ik dan weer blij van.
Het voetbal vond ik wel weer welletjes en het fietsen is er voor in de plaats gekomen. Daar word ik dan weer blij van. Waar ik meeste van geniet bij het wielrennen zijn de mooie plaatjes van het landschap waar de mannen doorheen koersen. Het duurt soms een eeuwigheid voordat de strijd losbarst maar de mooie landschappen maken veel goed en ondertussen dut ik af en toe wat weg begeleid door de stemmen van de kibbelende Maarten Ducro en Egbert Dijkstra. Zijn we verlost van betweters en elkaar de loef afstekende Smeets en Nelissen, hebben we er weer twee rivalen voor in de plaats gekregen. Heel blij ben ik dan ook weer met het Belgische wielercommentaar, dat altijd leuke anekdotes heeft en met humor is doorspekt en soms meer over gastronomie gaat dan over het fietsen, heerlijk.

Mart is nu geparkeerd in de late avond bij de avondetappe om daar weer met zijn gesloten vragen te laten zien wat hij allemaal weet. Zijn gasten zitten er vaak wat verloren bij en dienen meer als opvulling tussen zijn monologen. Veel van zijn vragen beginnen vaak met:” Weet jij dat….”? Als de tafelgast niet snel genoeg antwoordt geeft hij snel zelf triomfantelijk het antwoord en als zijn gast het wel weet dan moet hij dat weer wat corrigeren of aanvullen. Goed zo Mart, groetjes aan Dalida. En ik vind dat ik dat mag zeggen.

Nu het voetbaltoernooi is afgelopen is ook opeens het olielek weer gedicht. De Terwebloem zal nu wel zijn vaste vorm hebben gekregen maar die vermaledijde naam van dit mooie gebouw zal uiteindelijk toch op de gevel komen te staan. Niet alle rampen lossen zich blijkbaar vanzelf op. In Haïti zijn een paar honderd miljoen Euro aangekomen de resterende 10 miljard Euro staan ergens op een bank flink rente te vangen en de mensen leven nog in kartonnen dozen. Dat schijnt allemaal te komen omdat ze daar geen goed functionerende regering hebben om de boel te organiseren. Ik ben benieuwd waar te zijner tijd dat geld allemaal terecht gaat komen.

In deze regio zijn de meeste mensen op vakantie, heerlijk rustig als ik naar mijn werk ga, het lijkt ’s morgens vroeg wel zondag in Den Haag. Volgende week is deze firma aan de beurt en wij zullen de regio van de Pyreneeën onveilig gaan maken. Het blijkt daar op het moment onbehoorlijk heet te zijn dus dat wordt heerlijk fietsen en op het heetst van de dag in de hangmat in de schaduw. We komen onze tijd wel door, dat kan ik u verzekeren. We zullen de Tourmalet met open vizier bestijgen en heerlijk dobberen in de bergbeken. Misschien komen we de daar uitgezette wilde beren nog tegen en we zullen ze, ook namens u, de groeten doen.

We zijn er aan toe, na een turbulent jaar waar we doorheen gestruikeld zijn, maar voor wie geldt dat niet. Ik hoop dan ook dat een ieder van u weer fris en geïnspireerd terugkeert om een nieuwe draad op te pakken. Sta deze zomer weer eens even stil zodat je ziel je kan inhalen. Door alle heisa en drukte willen we daar nogal eens aan voorbij gaan. Dus, waar je ook gaat, ga met je hele hart of ga niet. En als je weer thuis komt, stop je licht dan niet onder de korenschoof. De bossen zouden heel stil zijn als er geen enkele vogel zijn lied zong, behalve de beste. Laat je stem horen, laat weten dat je bestaat. En niet alleen door “Olehe Ole Ohole” te roepen, want dat liedje kennen we nu wel. Dat is nu wel weer welletjes.