De decadente dans op de gasbel.

Ik weet nog als de dag van gisteren dat Nederland van de een op de andere dag opeens op aardgas overging. De derde klas, meester Gerbrands (“Hebben jullie stront in de oren”)en de treinramp in Harmelen. Klaar was het slepen met butagasflessen, die volgens mijn herinnering bij Mensing in de Leunekies (Irenestraat)gekocht konden worden. Ik herinner me ook nog een albinoachtige man die een kar achter zijn fiets had hangen waarin hij butagasflessen naar de mensen op de achteraf laantjes in de buitengebieden bracht. Ik vond het altijd zo knap dat die man met zijn ogen dicht kon fietsen, maar later leerde ik dat albino’s niet tegen zonlicht kunnen, sorry meneer van de fiets en het aanhangwagentje. Of zat er in dat wagentje een wasmachine die je kon huren. Daarover wil ik me graag door u laten informeren. Laat het me weten graag.

Nederland had in Slochteren een enorme gasbel aangeboord en daar zou heel Nederland van gaan genieten. We hadden zomaar opeens extra inkomsten door de uitgebreide verkoop van het vluchtige goedje naar het buitenland. Waar Slochteren lag dat was ons worst, ja ergens daar hoog, ver in het noorden in Groningen, maar het leek me geen naam voor een dorp, meer een naam voor een drassige beerput. Alhoewel Oud Beerta daar ook wel voor in aanmerking zou kunnen komen.

Onze verzorgingsstaat is voor een groot deel op de gasinkomsten gebaseerd want er konden meer leuke dingen voor de mensen worden gedaan. Door de lucratieve exportcontracten met het buitenland hadden we op de korte termijn een hoofdprijs, maar zachtjes aan klonk toch ook hier het ‘ooit is het op’, scenario steeds luider. Als de bel op is wat dan? Dat scheelt, naar de huidige jaarinkomsten gekeken, 11 miljard. Kan je bek niet verder open?

Het spul wordt met zo’n vaart onder drassige bodem weggezogen dat het niet uit kon blijven dat het dak van de gasbel op instorten zou kunnen komen te staan. Er zijn al genoeg schokjes geweest in het verleden, dus zo verrassend is dat nu ook niet, maar de frequentie waarin en de hevigheid waarmee de schokjes nu bevingen worden begint nu toch wel erg verontrustend te worden. Een belangrijk instituut dat het kan weten en meten voorspelt zelfs nog heviger kraak en gerinkel werk met op de schaal van Richter Italiaanse proporties. Of de bevolking van Noord Groningen maar weer rustig wil gaan slapen, want ja dat zijn zo de consequenties van het feit dat DE Nederlander buiten Groningen zijn huis wil blijven verwarmen. Dit zei onze Economische Zaken minister Kamp met een uitgestreken gezicht bij “De Wereld draait door” op 8 februari j.l..

Zo, nou, die kwam binnen bij mij. Het feit dat ze in Groningen het porseleinen serviesgoed niet meer in de salonkast uit konden stallen werd op mijn bordje gelegd. Het duurde even voordat ik het zo kon verwoorden voor mezelf, maar omdat onze “minister van gas” het zeker wel 7 keer herhaalde, bleef het in mijn hoofd hangen. Dat is hem ingefluisterd door zijn adviseur, dacht ik gelijk. Als de grond te heet onder je voeten wordt wijs je meteen naar de rest van het land, die verwende Hollanders. Als Achterhoeker zal hem dat wel ook wel goed afgaan. Iedere Achterhoeker heeft toch ook al een eeuwenoude frustratie ten opzichte van Hollanders die weigeren hun provinciedeel De Graafschap te noemen.

Dit was weer een fantastische hartverwarmende en betrokken manier van communiceren van deze minister. Je woont boven een gasbel, je huis kan ieder moment total loss raken, de schadetaxateurs van de NAM die in het verleden al eens langs zijn gekomen hebben de oude bevingschade al als achterstallig onderhoud beschouwd, en dus niet aan de orde. Dan krijg je ook nog te horen dat er nog frequenter en heviger gebeefd zal gaan worden, nee dàt geeft rust en vertrouwen onder de bevolking. Zeker als de minister dan ook nog zegt dat de kraan open blijft want de contracten met het buitenland zullen ook eerst nog bestudeerd moeten worden.

Doe dan niet kinderachtig, als overheid en NAM zijnde, en creëer een pot geld waar jaarlijks bevingschade uit kan worden betaald. Als je ergens de boel verrampeneert en daar de staatskas mee spekt,wees dan ook zo flink en duidelijk om daar je verantwoording voor te nemen. Wie koopt daar nog een huis? Wie slaapt er nog rustig? Wie zullen er in de toekomst tot in het oneindige in de wachtrij worden gezet bij hulptelefoons en instanties,: “Al onze medewerkers zijn bezet, er zijn nog 1000 wachtenden voor u, nog even geduld alstublieft, of probeert het u later nog eens. Wij van het rampenlijntje wensen u een nog een prettige dag”. Hun klachtenbrieven komen niet aan omdat PostNL deze door een ongeschoolde scholier ergens in de bosjes laat kieperen want dan is hij eerder klaar met bezorgen. Die bosjes waar ook de nog gebundelde’ Posthoorns’ en “Het hele Westland” liggen te verteren en waar ook mijn zakenpost waarschijnlijk nog ergens tussen ligt.

De geestelijke gezondheidzorg wordt op een lager pitje gezet, allemaal onzin, kan voor minder. Voor veel DBC diagnoses zeker wel. Wist u , dit terzijde, dat uw probleem pas vergoed wordt als het een DBC diagnosecode heeft. Hoe makkelijk is het dan om het eerste de beste onrustige suikeretende onrustkraaitje een ADHD code te geven want dat schuift. Zeker het kan goedkoper in de gezondheidzorg, maar de bedachte oplossingen maken het vaak alleen nog maar duurder. Edoch de geestelijke gezondheid die getergd wordt door het gevoel van niet gehoord, beschermd en geholpen te worden door een zich steeds meer terugtrekkende overheid., die kan je geen code geven. Dat is dus geen ziekte, dat is zeuren. We moeten juist leren op eigen benen te staan, onze kansen pakken, onze talenten ontwikkelen en niet afwachten volgens onze leider Rutte.

Misschien wordt het tijd voor een Lente Revolutie, rustig maar, we houden het leuk en ludiek, we hebben geleerd van onze Arabische vrienden. Een soort Occupy beweging van de Lage Landen. Uitkijken natuurlijk dat die revolutie niet geschaakt wordt door allerlei religieuze stromingen in ons land die daar weer hun eigen belangen mee proberen te bereiken. Geweldloos maar krachtig, vastbesloten en oprecht , onze kansen pakken, de waarheden boven tafel halen, op eigen benen staan en niet meer afwachten. Profiteurs en lapzwansen dienen ook eerst een cursus “Op eigen benen staan” te volgen en zullen met het tonen van hun Certificaat ‘Staan Op Eigen Benen’ , zich aan mogen sluiten. De cursus “Omgaan met Frustraties” komt hierdoor helaas wel te vervallen. We komen eraan Slochteren en wij Hollanders zullen wat vaker een kaarsje laten branden. Ik vind het wel weer welletjes zo.

Tips van Jan om te kijken:

knmi-seismologie aardbevingen Groningen

Zwaardere aardbevingen door gaswinning Groningen

Filmpje beelden schade aardbevingen