Beter ten halve gekeerd dan ten heele gedwaald  
 

Van sommige ‘lumineuze’ ideeën en trends kan je soms van te voren al aanvoelen dat ze geen lang leven beschoren zullen zijn. Neem nu het inrichten van flex plekken op kantoor waarbij niemand meer een vaste werkplek heeft en het digitaal thuiswerken, beide ingegeven door economische redenen als, minder kosten voor kantoor vloeroppervlak en minder woon -en werk verkeer. Het lijkt logisch en het zal ook invloed hebben op het drukken van de kosten, de luchtvervuiling en het fileprobleem, maar we hebben te maken met mensen en dan werkt logica niet altijd logisch.

Mensen zijn gevoelsdieren en die hebben behoefte aan een ‘praatje poep’ bij de koffieautomaat, een flauwe kantoormop, een gevoel van erbij te horen en mogelijkheden om de chef te beïnvloeden als het om een promotie gaat, slijmen en de foto’s van je kinderen in je bureau la. Een beetje Debiteuren Crediteuren sfeertje zal ik maar zeggen. De Multinational Yahoo begint dat nu door te krijgen en roept zijn werknemers wereldwijd nu op om voor het Yahoo-gevoel en de betere interactie voor de creatieve buzz meer op de werkplek te verschijnen zodat de snelheid en kwaliteit van het werk weer beter zal worden.

Ik lees dat altijd met een glimlach en ook een beetje gelijkhebberigheid van “zie je wel” Er wordt weer ergens wat verzonnen, er wordt een rekensommetje gemaakt en dat oogt leuk en aantrekkelijk en we hameren het er doorheen, en niemand leeft zich in hoe dat er in de praktijk uit gaat zien met gevoelswezens die perse in deze vervreemdende wereld overal toch ook een beetje een nestje willen bouwen om zich thuis te voelen. We zijn niet alleen losse productie r a d a r t j e s. Natuurlijk organiseren en bouwen wij in Nederland de komende jaren nog met deze inmiddels achterhaalde filosofie door ik zou zeggen met deze kennis van nu. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

We gaan ook gewoon door om van het veelkleurige Europa een economisch gerunde grijze Hema worst te maken en een Italiaan net zo te laten doen denken als een Zweed en de siësta in Spanje af te schaffen zodat wij ze in hun ‘onder de middagje’ legitiem mogen storen. Het is goed dat het ter tafel komt maar is er dan niemand die roept: “Dat zit die Spanjaarden al eeuwen in de genen, die eten ’s avonds om 21 uur pas warm. Gaat Brussel dan ook bepalen dat de avondprak naar voren moet worden geschoven? Op papier oogt alles leuk en slim maar de praktijk is vaak weerbarstiger, we hebben te maken met mensen en culturen en dat staat in de ziel geetst, “Hallo Brussel bent u er nog, wakker worden!!!!!!!!!!!. Cultuur laat zich niet door een calculator veranderen.

Stelt u zich voor dat Brussel ‘ons’ voorschrijft dat wij ons zouden moeten aanpassen aan de Spaanse werktijden dat wij onder de middag twee uur achter ons bureau duimen moeten draaien en dat we ’s avonds pas om 19 uur in de avondspits naar huis kunnen? …….. Juist dat bedoel ik.

In de Volkskrant van 28 februari j.l stond een interview met de nieuwe interim- voorzitter van D.E. de producent van Senseo koffie.” Niets ontziend op jacht naar beter resultaat” luidde de kop boven dit artikel. Het ging niet goed met good old Douwe Egbert, de cijfers liepen terug, Senseo deed het niet goed op de markt en de smaak was te veel ‘gaat wel’ en niet WOW!!!! Bovendien melde dhr. Jan Bennink (want zo heet de man, voor het geval u hem na zijn ontslag binnen wilt halen) dat de concurrent koffie verkoopt mèt melk omdat 40% van de koffie drinkers koffie met melk drinkt. Dit getal had dhr. Jan Bennink enorm verbaasd. ( Je bent baas van een koffiebedrijf of je bent het niet zou ik zeggen) Ik citeer dhr. Jan Bennink (en noem nogmaals zijn naam) “De concurrent verkoopt melk voor de prijs van koffie. Dat gaan wij ook doen” Verder onthult Bennink dat het nieuwe Senseo apparaat, de ‘Seresta’, te gemakkelijk te kraken is. In deze koffiemachine moeten containertjes worden gezet die niet kunnen worden hervuld. Dacht het D.E. bedrijf. “Inmiddels is 5 tot 10 procent van de klanten erin geslaagd de machine te kraken middels tips van filmpjes op You Tube (dat u het alvast maar weet) “Wij gaan die mogelijkheden afsluiten”, zegt Bennink.

Halverwege dit artikel stond ook nog met vette letters gedrukt: “Als je het niet eens bent met Bennink , dan is daar het gat van de deur”. Stoere taal van en over Bennink maar wat blundert de man. Openlijk en stoer meedelen dat ook D.E. de klanten knollen voor citroenen zal gaan verkopen door melk voor de prijs van koffie te gaan verkopen en melden waar je de informatie kan vinden om de Seresta te kraken. “Meneer Jan Bennink” , zou ik zeggen als lid van de raad van Toezicht, “Met een voorzitter als u hebben wij geen concurrent of vijand meer nodig. U spreekt u openlijk uit over het gaan bedriegen van onze klanten en u gunt ze op een klantonvriendelijke wijze niet de kraak van ons prachtige nieuwe koffieapparaat de Seresta, dàààààààrrrrrrr is het gat van de deur!!!!!!! Exit, Jan Bennink, wilt u nog een bakkie van een hervuld containertje flauwe Senseo koffie?? Anderzijds, de man is wel eerlijk. We kunnen niet zeggen dat hij ons niet heeft gewaarschuwd. Dank je Jan. Eerlijk duurt het langst.

Je zal al jaren met je mooie gebit en je brede lach hebben ontkent dat je doping hebt gebruikt. De hele ploeg waar je vele jaren mee gereden hebt heeft zo zachtjes aan al bekend dat ze op de een of andere manier hebben gepakt, geslikt of gespoten. De rekeningen, met de bedrijfsnaam van de afzender erop, betreffende de aanschaf van middelen en diensten van de persoon waarvan je ook herhaaldelijk hebt gezegd dat je die niet kent en later weer zei dat je daar ooit een bakkie flauwe Senseo koffie mee hebt gedronken. Het is je live op televisie gevraagd en je hebt met een serieus Boogerd gezicht ontkend dat je hebt gebruikt. Je vader is inmiddels doodziek en heel Nederland wacht op je bevestiging van dit alles.
Jij, het boegbeeld van sportiviteit, de leuke buurjongen van next door, je ligt in je bed te draaien en te zweten. Hoe en wanneer kan ik het zeggen? Hoe gaan ze me aan de schandpaal nagelen? Mijn hele image naar de kloten…. Ik lig dan ook in mijn bed te draaien en te zweten en te fantaseren: “Hoe zal Micheal Boogerd zich voelen? ”, en dan had ik medelijden met hem. Hoeveel pijn kan liegen doen voor iemand die liegt. Wij weten/wisten het al, mij doet het geen pijn, zo onnozel was ik niet, toch heb ik van hem genoten.


Al heb ik me altijd wel afgevraagd maar hoe zit het dan met Boogerd? Ik heb zijn lichaamstaal bestudeerd als er over doping gesproken werd aan de tafel bij ome Mart tijdens de Tour de France. Zijn ogen, zijn mond klopt dat met wat hij zegt? Schuift hij nou wat onrustig op zijn stoel? Kijkt hij weg als hem de vraag gesteld wordt? Bloost hij? Waarnemen kon ik het niet echt. Ik zou zeggen Michael verlos jezelf van die last. Jij bent jaren vaak de een na beste renner geweest in de klassiekers in een veld vol slikkers en spuiters dus voor mij blijf je een fenomeen. 17.000 euro voor vitamines voor je vrouw. Bij de het Kruitvat zijn ze goedkoper ventje.

Maar dan blijf ik toch nog met een andere prangende vraag zitten. Heeft Erik Dekker nog wat te melden??????


Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen.

Nieuws gaat snel. Elke dag is er wel weer wat nieuws. Bij het ter perse gaan van de hier bovenstaande column, was nog niet bekend of Michael Boogerd het gebruik van doping had bekend. Vandaar dit toevoegsel om de actualiteit te actualiseren.

In een ingezonden stuk in het NRC schreven dhr./mevr. L. Cornelis en H. Vermaas woonachtig in Rotterdam het volgende wat ik u niet wilt onthouden. In deze krant had dhr. Piet Moerland, grote baas van de RABObank, een interview gegeven waarin hij zijn grote droefenis uitsprak over de mentaliteit in het wielrennen. Hij voelde zich misleid, belogen en hij noemt het wielrennen verrot en verziekt en meer van dat soort kretologie. Terwijl de RABObank het juist zo goed voor had gehad met het Nederlandse wielrennen. Verderop in het stuk gaat het over de bankencrisis, de kwalijke financiële constructies en het perverse gedrag van de banken in het afgelopen decennia. Daarover zegt hij het volgende:

” Zo werkte het nu eenmaal, anderen deden het ook, daar kun je je niet aan onttrekken, achteraf is het makkelijk praten, als je het niet deed dan deed je niet mee. Dus, als je principieel dingen afwees, prees je jezelf uit de markt. Dat leek me niet verstandig. We werden meegesleept. Achteraf waren we allemaal onderdeel van een systeem dat op hol geslagen was”.

“Hier hoeven maar heel weinig woorden veranderd te worden en het had uit de mond van Michael Boogerd kunnen komen. Wel de splinter in het oog van de ander zien maar niet de balk in zijn eigen ogen”. Ook dhr. Piet Moerland wordt bedankt voor dit verhelderende interview waarin hij onbewust zijn eigen getier over het wielrennen lek prikt.

Schijnheiligheid rules the world. Is een Miss World met een facelift of nepborsten ook doping? Is een miss verkiezing überhaupt al eerlijk als de een mooier is geboren dan een ander? Iedereen heeft nu een mening en dat mag, we leven in een vrij land. We worden aan alle kanten door de politiek en het zakenleven bedonderd en belogen. Vestzak, broekzak wij regelen het wel. In ieder van ons schuilt soms wel eens een Loek Hermans. ‘ Foutje bedankt’ weer zoveel miljoen naar de …. ……………………………….eigen bankrekening. Maar de bedoeling was goed, moeten we dan maar geloven. Zo nu zijn we weer helemaal bij.