Leve de Koning, en nu weer aan het werk.
 

De oranje feestwolk is weer wat opgelost, Beatrix staat nu lekker te kleien en te boetseren en koning W.A. eet nu iedere ochtend zijn ontbijt op een troon. De Oranjes hebben wel een paar weken met z’n allen moeten shoppen om al die verschillende jurken, pakken en hoofddeksels bij elkaar te zoeken die in een week tijd van festiviteiten allemaal gedragen moesten worden.

Of zou er, net zoals je vroeger wel zag in het Westland of tegenwoordig nog in verzorgingshuizen zoals ‘De Tarwebrood’ een wagen langs zijn gekomen op Paleis Noordeinde met allemaal kledingstukken waaruit ze konden kiezen. Je weet het niet hè. Ik ben Maxima wel eens in de Bijenkorf tegen het lijf gelopen, maar daar verkopen ze dat soort galakostuums niet, ook niet op de Dolle Dagen.

Wat ik dan wel weer wat slordig vond was het feit dat ze niet voor een lekkere wollen trui hadden gezorgd voor Maxima en de dochtertjes. Die liepen in de haven van Amsterdam te vernikkelen van de kou met hun blote schouders. Ik heb het grote feest in Duitsland gevolgd en daar heeft de televisie erg, zeer heel erg veel van het feest uitgezonden.

Ik kreeg het idee dat Duitsland beter op de hoogte is van ons koningshuis dan wij Nederlanders. Maar ze vonden de kleding van Maxima wel wat zünig. Waar wel toch uit af te lezen was dat het niet helemaal goed gaat met onze economie. Ze hadden trouwens ook wel opmerkingen over al het oranje dat de Nederlanders (voor zover deze bestaan!!) aan hun lijf en op hun hoofd droegen. Oranje vonden ze een waarschuwingskleur in het verkehr en dus wat goedkoop. Wat koningsblauw erin verwerken, zoals in de vlag die op dak van het paleis staat te wapperen als de Koning thuis is, zou het geheel toch meer cachet geven.

Op de dag van de kroning is er op de Duitse t.v. ook een dag lang een enquête gehouden naar de voorkeur van de kijkers om ook weer een Koningshuis te hebben. Daarop had 69% met ‘Jawohl !!!’ geantwoord.

Weet U trouwens dat Duitsland naast de Bondskanselier Merkel een president heeft? Enig idee hoe die eruit ziet of hoe die heet? Nou, daar staan die Duitsers echt niet met vlaggetjes te zwaaien nadat ze 2 uur in de kou hebben staan wachten voordat hij langs komt. Saaie boel die presidenten, en dan om de vier of vijf jaar weer een andere droogstoppel, dat werkt niet. Het is toch belangrijk dat we een band op kunnen bouwen met de Kroon zodat het ook een beetje eigen familie wordt waar we alles van willen weten.

Nou was alles zo goed georganiseerd op die dag heb ik in alle uitzendingen W.A. met een witte pleister om zijn rechter pink gezien. Bij het binnenlopen van de Nieuwe Kerk hield hij zijn rechter hand wel krampachtig in een vuist, om hem nog enigszins te verstoppen denk ik, maar waarom niet een vleeskleurig Leukoplastje erover gedaan? Begint zo’n koning, is hij gelijk al beschadigd. Blijkt hij een gebroken pink te hebben.

Maar ik voelde me wel steeds trotser op Nederland worden toen die pracht en praal voorbijkwam, beelden van het Rijks Museum, het Concertgebouw orkest, André Rieu, Arno van Buuren, de mooie stad Amsterdam, die lockere Niederländer die der ganze Tag Party hätten. Dat we dit allemaal konden organiseren en zo in beeld brengen, allemaal feestende en verkleedde mensen in bootjes in de grachten,het Museumplein met al die musea, onze kunst, geen wanklank.

Wij zijn die beelden gewend maar die Duitsers die verbaasden zich over al die losheid, blijheid in combinatie met die adel en die glitter. En dan hebben ze nog niet eens beelden van Poeldijk (met ‘De Tarwebloem‘ en De Leuningjes )of Den Haag laten zien. Enfin, totaal anders dan de puinhopen van 1980.

Die 40 miljoen die Oranje per jaar kost hebben we er al lang weer uit aan City Promotions. Het al lange tijd miljoenen sociale gelden weg laten lekken naar boeven bendes, terwijl je er met je neus bovenop staat en te beroerd bent om extra personeel aan te nemen om dit ordentelijk te controleren. Het verzwijgen daarvan en verder alles maar snoeien, dat kost klauwen met geld.

Maar daar kan de Koning niets aan doen. Laten we het nog even gezellig houden. Deze week zullen er nog genoeg heftige discussies volgen en koppen gaan rollen, omdat we het wel weer welletjes vinden, die labbekakkerij.

Een prettig zondag.