De kindertelevisie...

 

 

Ergens op deze site zag ik een foto van het kinderprogramma Mik en Mak. Dat is echt nog uit de begin periode van de tv. Ook wij keken bij de buren naar de tv. We waren al gebiologeerd door het testbeeld dat ik nog steeds kan dromen.
De tv. begon pas om 5 uur in de middag op Woensdag en Zaterdag, dan begon het kinderuurtje.
Na het testbeeld kwam het logo van de desbetreffende zendgemachtigde en dan kwam er een pingeltje. Dat ging als volgt: Ping... ping..  ping ..  ping ... waarvan de eerste en de laatste lang klonk en dan kwam de omroepster.
Tante Hanny waarbij wij altijd heftig terugwapperden met onze handjes of Tanja Koen van de VPRO of Karin Kraaikamp.
Mik en Mak met onder andere Donald Jones. Dat ging over het huisje van de 4 windstreken waarvan oma Tingeling de bewoonster was. Er was iets bijzonders aan dat huisje, vandaar dat de buurman,  Meneer Humdrum, dat huisje wilde kopen. Iedere aflevering eindigde met de vraag van meneer Humdrum aan oma Tingeling: "Oma Tingeling wilt u mij uw huisje verkopen", waarop oma Tingeling antwoordde: "Nee, meneer Humdrum".  Deze werd dan altijd zo boos dat hij zijn sigaar doormidden brak. Maar omdat hij zo boos bleef en nog meer kwaadheid in huis had, gaf oma Tingeling hem telkens houtjes en takjes die hij dan ook doormidden bleef breken, zodoende had zij telkens weer voldoende kachelhout. Mik, de zwarte, liep regelmatig met zijn ogen dicht en zijn armen vooruit slaapwandelend door beeld zeggend: "Ik droom, ik droom"
Nadat wij voor de vertier de kippen van onze tv gastvrouw van de leg hadden gemaakt, ( Door ze op een vrije woensdagmiddag in een kas hoog op de binten te jagen omdat ze dan zo'n kabaal maakten ) hebben wij zeker een maand geen tv meer bij haar mogen kijken. Maar er waren nog buren genoeg die er inmiddels een tv hadden dus die straf deed geen zeer.
Bij een andere buurvrouw keken we naar Dappere Dodo.
 

Jongens, meidjes wat een pech

Dappere Dodo gaat nu weg
Maar hij komt een volgend keer
Met zijn avonturen weer
etc. etc.
 
Dappere Dodo had een vriendje die heette Kees, met een hoog stemmetje en haar als een ragebol. Er speelde een detective mee (eenvoudig speurwerk) En natuurlijk kapitein Buiswater
Gordijntje open... gordijntje dicht...
Toen Okkie Trooi met zijn koffertje met krentenbollen. Hij was een uitvinder en er zaten alleen maar krentenbollen in zijn koffertje als hij het koffertje zelf openmaakte. Wij begrepen er niets van. Die man was een tovenaar.
Interessant was de Verrekijker een programma over verre landen etc. Toen wijzelf tv hadden zagen wij nog 'Coco en de Vliegende Knorrepot' een poppenserie. Het varkentje had een vlaggetje in zijn krulstaart en dat draaide dan rond.
En dan had je nog Tex Tucker in de 'Vier Veren Waterval'. Ook een poppenserie. Als hij zijn handen omhoog deed gingen de pistolen ook omhoog en kon hij met losse handen schieten.
Je ziet wij waren nog met van alles te plezieren. Toppers waren natuurlijk Pipo de Clown met
Klukkluk de indiaan (Herbert Joeks), "Mij zijn van de vergeetachtige" Felicio: "He meneer Popi wij zijn gek op de soeppe met de sliertjes" Meneer Hiep met de tropenhelm. Ridder Barbara: "Bij ho en bij la". Snuf en Snuitje: "Hele mooie pppppp parels"
 
'Wie wil er mijn marmotje zien' met Han Rensebrink
En een van de boeiendste series Rawhide met kuddebaas Gil favor en Rowdy Yates (Clint Eastwood) en de kok Wishbone.
 
En er was maar een kanaal dat gaf geen gevecht om de afstandsbediening.
 
Op het schoolplein speelden we dan ook Ivanhoe-tje of riddertje:  
Iemand op de rug nemen en met een ander vechten die ook iemand op zijn rug had. Twee ridders te paard die vochten. En met een lange sjaal die flink was opgerold had je een knuppel waar je de ander mee om de oren kon meppen. Het ene eind van de sjaal onder je schoen vastzetten en aan het andere uiteinde draaien, dan kreeg je een flinke knuppel.
 
Wat ik al vele decennia niet meer gezien heb is het priktollen. Een touwtje om de tol en deze dan op de grond gooien. Als je hem mooi kleurde zag dat er mooi uit als hij draaide. Je kon ook in een pot terecht komen en daar kon je dan weer uitgegooid worden door en andere priktol.
 
Anky, ik blijf maar wat insturen.  Misschien inspireert het andere Heren om ervaringen uit hun korte broeken periode naar boven te krijgen. Je ziet ik spreek alleen heren toe, dat krijg je als je tot je zestiende alleen met jongens in de klas heb gezeten, ook zoiets achterlijks
Het zijn toch ervaringen uit een al weer vreemd lijkend,  rustige vredige periode. We waren met weinig tevreden, want we ervoeren het niet als weinig .

Zo en dan mag ik eindelijk over een paar uurtjes mijn vastentrommeltje open gaan maken en de snoepjes die aan elkaar zijn gaan kleven mogen dan eindelijk opgegeten worden.

 

Jan Scholtes