De Poeldijkse Middenstand

 

Zo regelmatig bezoek ik nog Poeldijk omdat mijn ouders in De Wittenbrug wonen.

Als ik soms eens door de Voorstraat rij om weer even vroeger op te snuiven dan zie ik hoe weinig middenstand er nog over is. Ik heb voor mijzelf eens in mijn geheugen gegraven wat er in mijn jeugd allemaal was. Hierna volgt mijn opsomming. Als deze niet volledig is mag een ieder die het weet nog aanvullen.

 

Melkboeren 6 stuks

van der Valk (2 x) Voorstraat en er achter ?), Nol van Koppen (Vredebestlaan) Guus Vogels (Vredebestlaan), Spitzer (Voorstraat)

Middelburg (Voorstraat) en in de Nieuwstraat (Velthoven??)

 

Bakkers 8 stuks

Bronswijk (Voorstraat), van Kleef (Voorstraat), Bakker Bom 'ze neus is krom' (Voorstraat), Loomans (Voorstraat), van der Sande ( Voorstraat), Bakker Verbeek (Voorstraat), Bakker Wubben (a.d. Nieuwe weg) , Schalke (dr Weitjenslaan)

 

Kruideniers 7 stuks

De Onderneming(van Buuren in de Voorstraat), de Commandeur (van der Ark in de dr Wetjenslaan), van Rijn (Voorstraat), de VeGe , betekende veel geldzegels (Gram ,hoekje Bloemenstraat- Vredebestlaan), de Coop (Voorstraat) daarnaast de Albert Heyn, van der Zeyden (Verburghlaan)

 

Groenteboeren 2 stuks

Nederpelt (Voorstraat), Bakker (in de Nieuwstraat) --- note van Anky: In mijn jeugd heette deze Disselkoen

 

Cafés 6 stuks

van der Burg  (begin Voorstraat links naast Grimbergen kaasenbouw), Cafe Centraal (tegenover Spitzer in de Voorstraat)

 Het witte paard , Toussaint , Voorstraat), Toon van Buuren (biertje op je viltje a.u.b., Voorstraat),  De Luifel (dr. Weitjenslaan)

 

Slagers 4 stuks

Scholtes, Scholten, van der Maarel,  (allen Voorstraat) en van Veen(dr. Weitjenslaan)

 

Electriciteitsattributen 2 stuks

Veerkamp (Leuninkjes verkocht ook platen), Veerkamp (Voorstraat naast Bronswijk)

 

Loodgieterswerk 1 stuk

Mensing (aan de Leuninkjes)

 

Sigarenzaken 2 stuks

Gram (hoekje Leuninkjes - Voorstraat), Veerkamp (Voorstraat) --- note van Anky: Van Bergenhenegouwen ( Jan Olierookstraat )

 

Kappers 4 stuks

Duyvenstein (in de Voorstraat), van Dijk (tegenover Mensing in de Leuninkjes), Kwakkenbos (wist niet waar die kakken mos, Anjerstraat), Heuchemer dameskapsalon, Barendselaan)

Volgens mij zat er ook nog een kappertje op het hoekje bij het kerkplein naast Heuchemer wie was dat alweer)

 

Bouwers

Gram, Persoon (huizenbouw), Samwel (timmerman), van der Maarel (timmerman), Heskes (schoorstenen)

Grimbergen, Duynisveld (kassenbouw)

Ik herinner me dat er aan de Vaart vroeger ook een timmerwerkplaats was, Wie was dat?

 

Schoenmakers 2 stuks

de Brabander (naast Toon van Buuren), Persoon (Voorstraat)

 

Snackbars 3 stuks

Kees Patat (eerst Jan Barendselaan en daarna in de Dahliastraat), Louis Gram( Voorstraat een softijsje van 10 cent en een patatje van 15 cent). Aad Zuiderwijk (Voorstraat)

 

Fietsenmakers 3 stuks

Klaas Vis (in het straatje naar het Poeldijkse Padje), van Tol (naast bakkerij van Kleef in de Voorstraat) heel vroeger had van Tol nog een ziekenauto rijden, ik herinner me dat ik daarin ooit eens naar het Juliana Kinderziekenhuis ben gebracht)

Van Es later van Swieten (hoekje Leuninkjes en Jan Barendselaan)

 

Ik weet zeker dat ik nog wat middenstand vergeten ben maar het schetst de levendigheid in het dorp in die jaren. En allemaal hadden ze blijkbaar voldoende werk Want ik heb nog niet de kolenboeren, de schippers (BOL), alle bedrijven gerelateerd aan de veiling (exporteurs, commissionairs), Transport (Tanke), het busbedrijf van Koremans aan de Weitjenslaan). De petroleumboer (in de Verburghlaan) daarvan ben ik de naam kwijt. Een Albino man die op een fiets met een klein karretje er achter wasmachines rondbracht. Hij fascineerde mij omdat ik altijd het idee had dat hij met zijn ogen dicht reed.

 

©Jan Scholtes