Het Poelukse Poppodium en uit gaan in de jaren 60

Zo gezapig als ons dorpje vroeger soms ook leek zo swingend kon het er soms aan toe gaan. Vooral in de jaren 60 gebeurde er van alles. Eerst waren er The Juuls, en daarna ontstond  Soos ’67 . Een jongerenvereniging die eindelijk wat spanning en swing in het dorp bracht. Zo kan ik me nog herinneren dat de Engelse Popgroep The Hollies ( ja, ja nog met Graham Nash) optrad in de grote hal van de bloemenveiling. Ik was nog te jong maar ik heb natuurlijk wel buiten staan luisteren. De muziek dreunde door de muren heen. In de oude Groenteveiling heeft George Baker Selection nog opgetreden toen zij net hun hit ‘Little Green Bag’ hadden. Het was barstensvol en daar mocht ik toen al wel in. In de oude bloemenveiling kan ik me herinneren dat er ook maandelijks of wekelijks groet popgroepen optraden zoals The Cats, The Swinging Soulmachine, Earth and Fire (ja, ja met Jerney Kaagman) in het voorprogramma van the Golden Earrings, Pepper and Soul, The Buffoons ( Flower Power tijd). In het Bontje kwamen ook regelmatig bandjes. De enige die ik me kan herinneren van The Brainbox met Caz Lux en (ja, ja) Jan Akkerman.

Ook van eigen bodem hadden we een popbandje in Poeldijk. Volgens mij de enige die er geweest is. Reza and his Fightingcats. Ik heb die naam toendertijd ook nog wel eens op de muur gekalkt zien staan. Net zoals de Naam van de The Golden Earrings nog steeds te lezen is op de zijgevel van een huis aan de Verburchlaan kruising Jan Barendselaan. Bestaan er nog foto’s van die band en wie was Reza eigenlijk? Volgens mij woonde hij in de Julianastraat.

Het was überhaupt een swingende tijd in het hele Westland. Ieder dorp had zijn eigen jeugd sociëteit en overal werd van alles georganiseerd. In Wateringen had je JKW waar op zondagavond ook de beste bands van Nederland kwamen. Ik herinner me daar o.a. Supersister en Cuby and the Blizzards en Livin Blues. In Honselerdijk was er in gebouw Hofwijck ‘ Club 66’ legendarisch. Daar werd voor gillende meiden opgetreden door The Motions, The Outsiders, The Earing, Shocking Blue en zelfs nog door Fleetwood Mac.

De jaren 60, de Puch, de muziek eindelijk gebeurde er wat. Achteraf lijkt het wel of het ieder weekend feest was. Een patatje bij Piet Schol in Honselersdijk,  een middag doorbrengen aan de enige flipperkast van het dorp, uit de Juke Box je favoriete plaatjes draaien. En met je vrienden met de Puch samenscholen, stoer doen, lekker gassen en wie het hoogste stuur op zijn brommert had. Met sierlinten aan je stuur en sierkabels

In Naaldwijk gingen we regelmatig naar de bioscoop. Dat heette toen nog “ Hulp en Voorzorg”. Daar heb ik veel James Bond films gezien en Woodstock de legendarische Popfilm. Zelfs in Monster was een bioscoopje, aan de Havenstraat. Daar hebben we films van Briggitte Bardot gezien. Het sexsymbool van de jaren 60. Als puberende jongens vonden we dat toch wel heel spannend.

De jaren 70 was meer folkmuziek en kwam het alternatieve circuit op gang met de hash en de popfestivals zoals Kralingen, Het Amsterdamse Bos etc. In die tijd werd

Nederland 3 in Kwintsheul (out of all places) het Mekka voor de alternatieve jeugd in het Westland. De tijd van Elly en Rikkert Zuiderveld., Dimitri van Toren (he kom aan blijf niet staan) en niet te vergeten Pink Floyd. Kortom ik heb me in mijn jeugd in het Westland zeker niet verveeld. Als ik later Hagenaars sprak dan was daar in die tijd verhoudingsgewijs toch niet zoveel te doen geweest dan in het Westland.

 

©Jan Scholtes