Examenfeestjes en een nieuwe brommer

In deze tijd van eindexamens komt er bij mij de herinnering naar boven van mijn eigen eindexamen van de ULO school. Dat examen behelsde het ULO – B niveau en werd afgenomen in de Rotonde van de Houtrusthallen in Den Haag.
Wij waren de laatste die dit examen deden met 12 vakken (inclusief middenstands diploma ) want het jaar na ons had de MAVO zijn intrede gedaan. Zodoende kon ik niet verder naar de HBS omdat die net weer voor onze neus was opgeruimd. Het examen werd behaald en datgene waarvoor je het eigenlijk deed – de brommer- dat was het volgende avontuur. In die tijd waren de Puch en de Thomos voor ons de meest favoriete brommers. Wij waren niet zo van de buikschuivers ( Kreidlers of Zundapp). Voor mij was de Puch het helemaal, temeer omdat mijn vrienden hem ook allemaal hadden.


Al snel hadden wij al wat aanpassingen gemaakt aan ons nieuwe vervoersmiddel (deels zelf verdient deels als beloning voor ons behaalde examen) Een hoger stuur, pijpjes van het potje, een verstelbare sproeier en het rubberen blok onder het zadel vandaan, zodat het geheel up to date was en er blitzer uit zag dan net uit de etalage. Na het diploma moest er natuurlijk gefeest worden en wij deden dat door op de brommer bij alle klasgenoten langs te gaan. In Den Haag zou je dan in een enkele wijk wel klaar zijn, maar in het Westland woonden we allemaal erg verspreid in dorpen en op achteraf weggetjes. Paadjes van nog geen meter breed met aan de ene kant een kas en aan de andere kant een brede sloot. Met een klas van 30 leerlingen was dat moeilijk allemaal op een avond af te karren en te drinken dus hadden we dat verdeeld over de week.
Natuurlijk wanneer wij bij de ouders van de betreffende leerling in de huiskamer binnenvielen moesten natuurlijk eerst de vader en de moeder gefeliciteerd worden. Steevast was dan de vraag ‘ van wie jij er dan wel een was’. Als je dan zei, dat je er een was van die van daar die was getrouwd met die en die, dan kwamen ze er altijd wel uit van wie jij er dan wel eentje was.
Het Westland als een grote familie bleek dan ook wel uit te komen. Als het bier was genuttigd dan maakten we ons weer klaar om weer op de brommert te stappen naar het volgende adres. Na eerst even met zijn allen stoer gassen en voorwiel optrekken, vertrokken we als een Easy Rider ploeg langs de smalle paadjes weer verder. Was het inmiddels te laat om nog ergens langs te gaan dan werd de krat bier uit de schuur gehaald en dronken we hem op het strand leeg. Wat heerlijk trouwens dat het dan bijna altijd mooi weer was.
Op de tweede avond liep het uiteindelijk even heerlijk fout. Na ons biertje genuttigd te hebben stoven we met zijn allen naar het volgende adres van de Strijplaan af naar de Dijkweg in Honselersdijk. In het laatste stukje van dat die laan zat een venijnig bochtje en iemand met iemand achterop,stuurde niet op tijd, vloog de bocht uit en kon zijn spiksplinternieuwe brommer uit de bagger opvissen. Grote hilariteit bij diegene die op de brug toekeken hoe een aantal van ons in onderbroek te water gingen om er een touw aan vast te knopen om de brommer weer op het droge te krijgen.
Nu konden die Puchs veel hebben en het ding deed het, wonder boven wonder, gelijk weer. Wij ook en wij stoven weer naar ons volgende adres. Toevallig bij diegene wiens die net te water was gegaan. Droge kleren aan en weer verder gaan.
Wat een tijden waren dat ...

©Jan Scholtes