We krijgen steeds meer te kiezen voor onze kiezen.

 

De democratie is een mooi iets. Iedereen mag meebeslissen over belangrijke zaken die invloed op ons allen hebben. Zo kregen we onlangs allemaal een uitnodiging om onze stem uit te brengen voor verkiezingen van ons waterschap. In ons geval Delfland.

Nu weten we dat daar mensen zitten die hun werk doen en hun beslissingen nemen om ons allen de voeten droog te laten houden en de parketvloer niet te laten opkrullen als we een paar hevige plensbuien over ons heen krijgen. Maar zij doen dat in stilte zonder dat wij dat merken.

Ik heb me ooit regelmatig afgevraagd of er ergens in ons land wel iemand was die voortdurend de waterstand wel in de gaten hield als het regende. Ik hoorde daar zo weinig van dat ik dacht dat ik dat misschien zelf  moest doen en zodoende de brandweer moest bellen als het water aan mijn drempel stond. Maar sinds de overstromingen in het Westland een aantal jaar geleden hoorde ik dat daar toch mensen voor zijn aangesteld die niet anders doen. Het is in Nederland voortdurend pompen of verzuipen of anders zitten we met de nattigheid.

Ik zag in mijn gedachten in het mooie Hoogheemraadhuis Delfland in Delft allemaal kalende dikbuikige sigarenrokende mannen in donkere pakken die met oude landkaarten op tafel voor me. Die daar in een voortdurende sigarenwalm hun tuk zaten te doen totdat er een dijkgraaf op zijn paard aanlegde en “Alarm” riep, :”Het water wast er moet gepompt worden”. Waarna de dikbuikige wakker geschrokken waterschapsleden allemaal dan door elkaar heen begonnen te brommen en te mopperen en dat de pompen dan knarsend in beweging werden gebracht.

 

Welnu, niet is minder waar. Waterbeheersing is een modern technologische activiteit en daar schijnen mensen van diverse politieke pluimage een heel andere idee over te hebben.

Ik ben op advies eens naar gegaan om eens te zien wat er nu te stemmen viel want uiteindelijk gaat het toch om droge voeten en het mag wat kosten.

Ik kende de lijstrekkers niet en wat is nu waterpolitiek?

Enfin; ik zal u melden wat ik o.a. las:

 

De SGP ziet waterpompen als een bijbelse opdracht om de schepping te beheren. Dat is mooi maar per saldo komt het neer op pompen. Mijn inziens zullen heidenen ook wel pompen als het water ze na aan de lippen staat. Maar die zullen het zonder de steun van God moeten doen, Dat maakt heidenen weer wel zwakker en in dit geval moet je voor de sterkste gaan want het gaat om bij ons aller welzijn.

De partij Hollands Tij vindt dat we volgens de Hollandse traditionele manier moeten pompen en ons in dit geval niet moeten laten koeieneren door import Nederlanders uit de woestijnen om het op hun manier te doen. Daar is wat voor te zeggen natuurlijk. In die tropische streken vechten ze voor iedere druppel water en wij vechten tegen het water, dat is toch waarlijk een groot cultureel verschil. Wij Hollanders hebben het vechten tegen water uitgevonden en daar moeten anderen zich niet mee bemoeien.

De partij: Europese Stichting Nieuwe Burgers meldt dat ze voor biodiversiteit zijn en voor sociale rechtvaardigheid voor alle rassen, stammen en culturen en allochtonen. Nou, daar kan ik geen democratische waterschapsverkiezingen stem op uit brengen want dat is weer een hele andere tak van sport.

De Partij voor de Dieren is tegen baggeren en dijken bouwen als dit ten koste gaat van ratten, salamanders en aalscholvers etc.. Ja, lief hoor allemaal maar als het water me aan de lippen staat dan komen die beesten er wel mee weg in hun habitat maar gaat mijn gezin als biodiversiteit weer wel ten onder. Daar heb ik moeite mee.

 

Er staan nog meer partijen op de keuzelijst maar ik zal u er verder niet mee lastig vallen.

Ik denk dat er druk gestemd zal gaan worden want je hoeft er immers de deur niet voor uit. Een ingevuld formulier in een envelopje met antwoordnummer en je plicht is gedaan.

Toch meen ik in alle ernst dat er nog geen 20% zijn stem zal uitbrengen want die paperassen verdwijnen in deze periode van het jaar allemaal tussen de Sinterklaas folders.

Leve de democratie, het kost op deze manier een hoop gemeenschapsgeld, daar zou weer een leuk dijkje mee aangelegd kunnen worden.

 

In deze tijd waar de consument over alles telkens weer een keuze moet maken over welke energieleverancier hij dit jaar weer neemt, welke telefoonboer nu weer het abonnement mag leveren etc. Ik word daar niet blij van. Wat dat betreft was het rustiger als je over dat soort triviale zaken allemaal niet hoefde na te denken. Ik wist op een gegeven moment niet meer wie mijn stroom en wie mijn gas leverde. Waar had ik mijn internetprovider en wie zorgde er ook al weer voor mijn televisie verbinding. Ik wist het niet meer.

Vervolgens word je wekelijks gebeld om weer te veranderen met het gevolg dat je daarna soms weer uren aan de lijn hangt bij een helpdesk die je niet helpt of dat het abonnement  niet meer af te zeggen is. Dat is stress en stress is de pest, daar wordt niemand gelukkig van.

Ik parkeer weer de hele zooi bij een bedrijf en verander niet meer. Het is mooi al dat kiezen maar ik hou me liever met andere zaken bezig. En wat dat waterschap betreft…

Die mannen in Delft hebben er voor doorgeleerd en die marketing baasjes van die andere krakeel groepsbelangen partijen moeten gewoon maar folders uit blijven delen in hun vrije tijd. Daar zijn zij weer goed in.

Ik kies voor de dictatuur van de wijze mannen zonder franje en ik ga voor droge voeten, een droog behangetje en weinig schimmelvorming in de hoeken van mijn kamers. Als dat gedaan wordt door wijze mannen ben ik blij. Kissebissende vrouwen moeten daar niet tussen zitten. Dat kost tijd en als de dijken op breken staan hebben we die niet, dan wordt het pompen, brood smeren en maken dat je op je dak een gezellige overlevingsplek hebt. Daar mag ik dan weer wel graag een vrouw bij hebben. Ieder zo zijn kracht en zijn macht.

Ik denk dat ik maar kies voor dhr Dijkema, die naam klinkt deskundig en in dit geval ook wel weer veilig. Succes bij jullie keuze.

 

©Jan Scholtes