De spaarder wordt weer koning!!!!!

                                                          “Yes, we can!!”

 

Ze hebben de stukjes gelezen, dat kan niet anders. Stonden ze enige weken geleden geplaatst op deze site, onder de titels ‘ creditcrisis’ en ‘bankcrisis’, nu een paar weken later ligt er een rapport op tafel dat mijn ongenoegen naadloos tegemoet komt.

 

Zit ik op mijn kamer, met mijn p.c. voor mijn neus in alle stilte een anekdote op te schrijven  over het gedrag van banken ten opzichte van de spaarder. Niet om daar de wereld mee te veranderen , maar om een tendens aan de kaak te stellen die zich stilletjes aan het voltrekken is. Weinig klantvriendelijk, afstandelijk en je het gevoel gevend dat een klant van vlees en bloed meer een last dan een lust is voor de baliemedewerkers van de bank. Ik memoreerde ook aan de hoffelijkheid van onze Poeldijkse bankdirecteur, dhr. Halverhout,  die eigenhandig je spaarbedrag in je spaarbankboekje bijschreef. Toen was geluk nog heel gewoon en de klant nog koning. Geen spaarders, geen geld en wat moet een bank zonder geld? Het lijkt mij zo klaar als een klontje maar er is dus eerst een mega creditcrisis voor nodig om mensen, die er toch voor doorgeleerd moeten hebben, eindelijk het licht te laten zien.

Want, lees ik gisteren in de krant en hoor ik het elk uur op de radio en zie ik het ’s avonds op de televisie dat er een rapport is verschenen met de conclusie dat de banken de spaarder weer centraal moeten gaan stellen en dat de aandeelhouders een paar stappen terug moeten doen. Het graaien en verrijken, en je eigen banken maar op de markt gooien voor grote aandeelwinsten leidt tot wanorde. En zeg ik nu iets nieuws? Ik neem aan van niet. De tegengeluiden die waren ook alom te horen zo van: “ Moet dat nou?”, Kan dat nou zo maar?”, “ Hebben wij daar nou ook nog wat in te vertellen?” of  “Kunnen die graaiers ongestraft zomaar hun gang gaan?”

 

Ik wist niet dat de Poeldijksite zo goed werd gelezen en dat nog wel door de hoge heren uit de bancaire wereld. Dat zo’n paar anekdotes uit mijn familiare sfeer zo’n enorme impact kunnen hebben. De macht van het woord blijkt maar weer eens te meer. “Yes, you can”!!

 

Laat dit een stimulans zijn voor de lezers van deze site. Er schuilt zoveel boerenslimheid en nuchter verstand in het volk, laat je licht niet onder de korenschoof branden maar deel je licht met anderen. Vroeg of laat wordt het opgepikt en wordt de wereld er toch weer een beetje beter van.

 

Neem nou mijn vader, zaliger. De man had in de jaren 70 al grote twijfels over het strooien van allerlei soorten uitkeringen aan een groot deel van de samenleving. “ Kan dat nou zomaar?”, kon hij soms vertwijfelt tijdens een zondagbezoek zeggen. “ Je kan toch niet ongestraft zomaar geld gaan lopen zitten uit te delen, wie moet dat betalen?”

In die tijd gedroeg ik me links, droeg ik links en gebruikte ik linkse teksten, zoals dat van studenten van die leeftijd in die tijd verwacht werd en ik ging tegen hem in. Dat die mensen daar recht op hadden en dat misbruik maar door een enkeling werd gepleegd en dat je de goede niet onder de kwade mocht laten lijden etc, etc. Hoort u het al voor u? Maar de man bleek toch gelijk gehad te hebben met zijn lagere school opleiding. Simpel tuinderverstand, een kwestie van optellen en aftrekken.

En zo gaat dat met meer zaken die de waan van de dag aangaan. De pers en alle andere media bewerken onze geesten dusdanig dat velen beginnen mee te waaien. Het zijn alleen de authentieke geesten die zich niet gek laten maken en tegen de stroom in hun vragen blijven stellen.

Enfin, het blijkt maar weer dat de Poeldijk site toch een verandering kan bewerkstelligen, en de site dat zijn wij allemaal, “Yes, we can”.

 

©Jan Scholtes