Oranje boven
 Oranje boven, Oranje boven,
         Leve de koningin!
 Oranje boven, Oranje boven,
         Leve de koningin!
         Hoera! Hoera! Hoera!

 

Op de vraag of u wat herinneringen aan een Koninginnendag uit uw jeugd wilde opsturen, kreeg ik heel wat verhalen binnen. Leuk genoeg om een pagina van te maken.

 

 De aubade op Koninginnedag in Poeldijk

Een paar dagen voor het Oranjefeest werden er al voorbereidingen getroffen. De kinderen, meisjes en jongens werden op een plek samengedreven (de nieuwe cour) alwaar onder leiding van Dhr. Verschoor, hoofd van de jongensschool, de Hollandse liederen werden ingestudeerd. Het was een van de weinige keren dat wij als jongens op de speelplaats van de meisjes mochten komen. Dhr. Verschoor stond op een verhoging en toornde ver boven ons uit en wij stonden schouder aan schouder in het gelid opgesteld.
“Waar de blanke top der duinen schittert in de zonnegloed”. Ik weet niet alle liederen meer maar het moeten er zo vijf geweest zijn. Bij een lied ging het telkens fout en het was een hele klus voor meester Verschoor om ons allemaal in hetzelfde tempo te houden. Waar deden we het allemaal voor? Natuurlijk kon koningin Juliana niet in ieder dorp tegelijk zijn en daarom zou de burgemeester de aubade in ontvangst nemen. Want zo heette dat. Op koninginnedag werden we op het pleintje voor de Boerenleenbank opgesteld en de burgermeester stond dan op het bordes te luisteren terwijl meneer Verschoor zich stond uit te sloven om in de betreffende moeilijke passages het tempo enigszins gelijk te houden. Na afloop kregen we dan allemaal een sinaasappel om het oranjegevoel en de feestvreugde te vergroten. 's-Middags werden er dan wel ergens in het dorp spelletjes gedaan. Zo kan ik me herinneren dat er boven het water in de haven van de veiling op een balk kussengevechten werden gehouden. Ringsteken met een fiets , zakkenlopen (of is het zakkelopen of zaklopen) en een wedstrijd langzaam fietsen waarbij het een strijd was wie er het langste deed over een korte afstand zonder van de rechte lijn af te wijken. Ik kan me herinneren dat de toenmalige koningin ook nog eens in ons dorpje geweest is. In mijn herinnering hebben we heel lang langs te Jan Barendselaan staan wachten totdat ze langskwam. In een heel ouderwetse sjieke hoge auto. Ze had een bontjas aan en ik heb een hand achter het raampje zien wuiven.
We hadden er lang op moeten wachten maar we hadden haar dan toch maar gezien, een echte koningin. Vanaf dat moment wist ik waarvoor ik het deed en heb ik met koninginnedag uit volle borst mijn liedjes meegezongen.

Jan Scholtes

 Hoi Marianne en Anky,

 

Misschien weet Marianne het nog, maar ik ben dus altijd jarig op 30 April. Wat weet ik daar nog van.. Ja eigenlijk dat er altijd gevlagd werd (HA HA)    Ik weet niet of dat met koninginnedag was of wel eens met het Sinterklaasfeest, dat er dan in de Bloemenveiling een middag feest  was, waar dan Bert Gardien met allerlei sketches ons bezig hield. Welk feest dat nu precies was, dat weet ik niet meer. Sinds ik zelf kinderen heb ben ik mijn verjaardag altijd op de dag er voor of er na gaan vieren, want bij ons in Pijnacker word altijd zo veel gedaan en toen de kinderen nog klein waren wilde we daar ook graag heen.

 

 Kitty v.d. Loos

Koninginnedag..ach dat was wat in "mijn" tijd...

Mijn eerste herinneringen gaan dan toch terug naar de eerste schooljaren, eerst verzamelen op school en dan gezamelijk naar de Boerenleenbank voor de jaarlijkse aubade. Dan werd er de weken voorafgaand driftig geoefend op liedjes zoals De Klokken van Nederland ( worst bij hopen, worst bij hopen zeggen de Klokken van Hindeloopen), en natuurlijk het Wilhelmus. Vooral de dirigent meester Groen was hier erg gedreven in maar wisten wij veel wat hij druk armzwaaiend stond te doen. Het bleek echter dirigeren te zijn. Na afloop van de aubade gingen we terug naar school voor het afhalen van de traktatie. Dat was volgens mij, maar daar moet je me niet op pinnen, een stuk chocola en een sinaasappel. Eens in de zoveel jaar was er ook een melkbeker die we kregen ter gelegenheid van een jublileum of een geboorte bij het Oranjehuis. `s Middags weet ik eigenlijk niet meer zo goed maar er zal best wel een toer van Pius X met de dansmariekes door het dorp geweest zijn. Ook waren er volgens mij ook spelen , bij slecht weer in de Bloemenveiling ( wat nu de Leuningjes is) of op Verburch. Later na de schooltijd werden mijn Koninginnedagen voornamelijk gevuld door werken , ik stond achter de bar in de Bistro in `s Gravenzande, en met het jaarlijkse voetbaltoernooi op Verburch om de Leo van Leeuwen trofee. Ik deed dan voornamelijk mee met de supportersvereniging. De laatste jaren kom ik niet verder dan de achtertuin omdat ik samen met mijn vrouw Ank dan de tuin lentefris maak.

Groetjes, Marcel van Elswijk

 Koninginnedag rond 1948

We gingen altijd met de hele school oefenen op de cour van de nieuwe school op de Verburghlaan, de katholieke meisjesschool. Dan kwam ook de protestante school erbij. De hoofdonderwijzer van die school was de dirigent en dan werden alle oude liedjes gezongen. Natuurlijk ook het 'Wilhelmus' en nog veel meer van die oude liederen die ik echt niet meer weet. Ik herinner me wel een optocht, maar het kan ook wezen dat deze met 'Bevrijdingsdag' was. De meisjes hadden allemaal oranje strikken in het haar en de jongens droegen een oranje sjerp om hun middel of schuin over hun schouder. Ik was eigenlijk wel eens jaloers op de jongens, want ik vond die sjerp veel leuker....

Groetjes van Annie Stroet- Koene

 

Mijn herinneringen aan Koninginnedag


Wat ik er nog van weet, zijn de oefeningen op de speelplaats (cour) met de jongensschool o.l.v. Meester Verschoor. Hij al dirigerend en hopen dat het goed klonk, vooral de liedjes, zoals 'Hoog op de gele wagen'..en 'Waar de blanke top der duinen'....en nog meer, maar ik weet even geen titels meer.
Dan het zingen voor de boerenleenbank, de sfeer van dit alles. Daarna naar school terug om een traktatie te krijgen, de sinaasappel en/of de koninginnebeker (wel bekend) En natuurlijk het muziekkorps van Pius.....! Dan nog de eventuele versierde optocht met van allerlei gekleurde fietsen
e.d. waar ik volgens mij nooit aan mee deed. Waarom......dat weet ik niet, misschien durfde ik niet of zoiets, was niet zo'n held.
En verder heb ik veel gaten hierin...Waren er nou ook nog spelletjes?????????

Groet, Wieske

 De koninginnedag uit mijn jeugd!

En dan praat ik over de jaren vijftig van mijn lagere schooltijd. Want dat waren de mooiste herinneringen. Het was voor ons een extra feestdag  omdat mijn broer Frits óók jarig was. Dus wij hadden dubbel feest. De dag begon natuurlijk op school. Al de week ervoor hadden we druk geoefend met alle klassen bij elkaar om de bekenden liederen te zingen. Dat was altijd best spannend om de hele school tegelijk te laten zingen. We begonnen dus met een aubade en dat vond ik prachtig. Ik had de liedjes netjes uit mijn hoofd geleerd. Of het ook echt zo prachtig klonk zoals ik het beleefde? Dat weet ik niet, maar zo samen zingen vond ik wel wat.
Daarna begonnen de straatspelletjes. Heel serieus deed ik eraan mee. Ik weet nog dat we een wedstrijd hadden ''zo snel mogelijk de was ophangen'',
voor de meisjes. Er werd een touwtje gespannen tussen 2 bomen en daar moest je het een een en ander aan ophangen. Nou je begrijpt wel dat ik op
maandag (wasdag) bij mijn moeder flink aan het oefenen ben gegaan. Ik heb niet gewonnen dat weet ik nog wel. Ik was in die tijd een fan van Pat Boone. Hij kwam die ochtend in de arbeidsvitaminen met het nummer ''Bernardine" en dat vond ik heel erg jammer want ik wilde die plaat zo graag horen. Maar ja, het was koninginnedag en ik moest mee doen met de spelletjes. Gelukkig was het mooi weer en iemand had in de Sutoriusstraat (want daar werden de spelletjes gehouden) het raam open staan. Daar stond de radio aan en kon ik toch nog mijn favoriete nummer horen.
Als het feest voorbij was dan had je 's middags lekker vrij. En wij gingen dan taart eten i.v.m. de verjaardag van Frits.Toen we tv kregen (maar dat was
veel later) heb ik altijd het defilé bekeken in Soestdijk. Geen jaar over geslagen, dat oranjegevoel gaat nooit over.
Ik wens iedereen een fijne dag en ik ga natuurlijk bij mijn broer langs om....je raadt het al, taart te eten!!!

Marianne

Wat ik me herinner.. is niet veel

Het is wel moeilijk om iets origineels te schrijven over koninginnedag. Ik weet inderdaad wel,dat we veel gingen oefenen in de klas op de Jozefschool. Op de dag zelf gingen we naar de Boerenleenbank. Daar stonden dan de juffen en meesters volgens mij op het bordes en werden de liedjes luidkeels gezongen. Hoe ouder je was, hoe meer je het idee had,dat je voor paal stond! Ik weet wel,dat je nog een verrassing kreeg, maar ik weet niet meer wat
dat was. Iets van fruit of zo een appel of sinaasappel. Ik kan me geen snoep herinneren.''
Volgens mij waren we daarna vrij, dat was het leukste van die dag! Ik weet wel,dat we allemaal moesten verzamelen op school en iedereen had wel iets van oranje aan.Iets van oranje kleren of iets in je haar, een strik of sjaaltje. Als ik straks de andere verhalen lees, zal ik wel iets lezen, dat ik denk, 'Oh ja, dat was er ook nog, maar dit is alles wat ik me er nu van kan herinneren.

Groetjes Carla v.d.Zanden
 

Met behulp van foto's...


Ik was begonnen aan een verhaal..maar echt mijn geheugen is zo verschrikkelijk slecht....dat ik overal aan twijfelde....mijn herinneringen zijn echt gekoppeld aan foto's!!! Vandaar dat ik eens ben gaan snuffelen in mijn albums en ik vond er zowaar een aantal.

(note van Anky: door de crash op mijn pc is hier nog maar één fotootje van overgebleven)

Deze foto is uit 1945 ongeveer. Mijn broer Ton en mijn zus Lon waren verkleed voor het grote oranjefeest:

Wat ik mij er nog van herinner....is dat we fietsen versierden en dat je dan een prijs kom winnen... Dus met behulp van mijn vader werd de
fiets versierd. Zelf kreeg je ook oranje kleren en strikken op de kop!!! Verzamelen op school, dus ik denk dat het ook van school uit geregeld
werd. Ook herinner ik mij dat we bij de boerenleenbank, schuin tegenover het parochiehuis en kerk moesten aantreden en dat we dan verblijd(?) werden met een toespraak van de burgemeester... Volgens mij kregen we ook allemaal en zakje met snoep en/of sinaasappel...en werden er ook geen spelletjes gedaan zoals zaklopen en ringsteken?


Groetjes van Carla

De eerste prijs op koninginnedag...(?)

Zelf wil ik uiteraard ook nog wel een duit in het zakje doen, alhoewel mijn herinneringen niet veel verschillen van de andere verhalen. Wij oefenden ons ook helemaal gek op school op de liedjes die gezongen werden bij de aubade. Er was één liedje, wat bij mij echt favoriet was en als we daar dan voor die Boerenleenbank stonden.. met ál de kinderen van de scholen volgens mij.. Pius X achter ons om het gezang enigzins wat op melodie te houden.. en dat lied was aan de beurt.. dan kreeg ik altijd een brok in mijn keel. Nu krijg ik dat ( nog steeds ) al erg gauw hoor, maar het dééd me wel wat. Nu willen jullie weten natuurlijk wélk lied dat was.. Onderaan het verhaaltje zal ik 'm plaatsen..

Versierde fietsen in optocht door het dorp, dat herinner ik me ook, al deed ik daar volgens mij nooit aan mee. Spellen in alle straten en bij ons in de straat was 'ringsteken'. Meestal deden de jongens daar aan mee. Op de fiets met een stok in de hand proberen de ring er af te steken onder het rijden door. Ik keek wel mijn ogen uit en vond alles prachtig! Het is zó jammer dat dit niet meer mogelijk blijkt te zijn. Wat zouden de kinderen van nu toch ook genieten van een afgezette voorstraat waar alleen maar spellen te doen zijn... Hmmm .. misschien toch een comité in het leven roepen met de naam 'Koninginnedag mág' of zoiets.

Wat ik nog héél goed weet is, dat er een wedstrijd was georganiseerd door de winkeliers. Ik denk dat ik zo'n tien jaar oud was. In elke etalage lag een letter met een nummer. Dan moest je bij alle winkels deze opzoeken en uiteindelijk kwam er dan een zin uit en die moest je inleveren. Ik denk dat ik een stuk of wat letters had toen ik bij ons thuis even stond te wachten op mijn vriendin die mee zou gaan verder. Er liepen twee meisjes langs met 'het papier' waar je de letters moest invullen. Toen hoorde ik het ene meisje zeggen 'Ja, ik weet het! Als de koningin verjaart, viert Poeldijk feest, dat is het!' Tsja.. wat doe je dan als meisje van tien jaar.. Ik ook dus en schreef de zin gauw op en leverde mijn papiertje in. Wat denken jullie... ? Ik won er de eerste prijs mee.. een kettingkje met een geloof-hoop-en-liefde-hanger..
Nog nooit heb ik me zo rót en schuldig gevoeld...

Anky
 

Wat liedjes die we toen zongen...:
Waar de blanke top der duinen
Schittert in den zonnegloed,
En de Noordzee, vriend'lijk bruisend
Neęrlands smalle kust begroet,
Juich ik aan het vlakke strand:
Juich ik aan het vlakke strand:
'k Heb u lief, mijn Nederland!
'k Heb u lief, mijn Nederland!

Waar het lachend groen der heuvels
't Kleed der stille heide omzoomt,
Waar langs rijk beladen velden
Rijn of Maas of Schelde stroomt,
Klinkt mijn lied op ouden trant:
Klinkt mijn lied op ouden trant:
'k heb u lief, mijn Nederland!
'k heb u lief, mijn Nederland!

Blijf gezegend, land der Vad'ren,
Make u eendracht sterk en groot,
Blijve 't volk der Koninginne
Houw en trouw in nood en dood!
Doe zoo ieder 't woord gestand:
Doe zoo ieder 't woord gestand:
'k Heb u lief, mijn Nederland!
'k Heb u lief, mijn Nederland!


en dan vooral bij ' 'k Heb u lief, mijn Nederland' .. daar schoot ik vol *lol* )

 

Wij willen Holland houen
Ons Holland fier maar klein
Wij blijven 't hou en trouwe
Wat ooit zijn lot mag zijn
En wie ons denkt te dreigen
Of denkt te nemen ooit
Hij zal ons land niet krijgen
Wij geven Holland nooit
Hij zal ons land niet krijgen
Wij geven Holland nooit

Want vast aan onze zijde
Zal Hollands Leeuw daar staan:
Die zal het nimmer lijden
Dat Holland zal vergaan!
Zolang de Leeuw zal dragen
Zijn zwaard en zijne kroon
Zolang zal hij ook schragen
Zijn volk en zijnen troon
Zolang zal hij ook schragen
Zijn volk en zijnen troon

Ons Holland zal niet vallen
Zal nimmermeer vergaan...
De Leeuw staat met ons allen
Zal met ons blijven staan
De Leeuw zal Holland houen
Zijn zwaard en zijne kroon
Tot in de dood getrouwe
Zijn volk en zijnen troon
Tot in de dood getrouwe
Zijn volk en zijnen troon

 

Twee voerlui
Een karretje op de zandweg reed
De maan scheen helder, de weg was breed
Het paardje liep met lusten
'k Wed, dat het zelf zijn weg wel vind
De voerman lei te rusten.
Ik wens je wel thuis, mijn vrind, mijn vrind
Ik wens je wel thuis, mijn vrind.

Een karretje reed langs berg en dal
De nacht was donker, de weg was smal
Het paard liep als met vleugels
De sneeuwjacht zweept zijn ogen blind
De voerman houdt de teugels.
Ik wens je wel thuis, mijn vrind, mijn vrind
Ik wens je wel thuis, mijn vrind.

Eén karretje keert behouden weer
Het ander heeft er geen voerman meer
Waar kan hij zijn gebleven
'k Wed, dat je 'm op de zandweg vindt
Of mooglijk wel daarneven
Hij komt niet meer thuis, die vrind, die vrind
Hij komt niet meer thuis, die vrind.

In het bronsgroen eikenhout

Waar in 't bronsgroen eikenhout,'t Nachtegaaltje zingt.
Over 't malse korenveld,'t lied des leeuwriks klinkt.
Waar de hoorn des herders schalt, langs de beekjes boord.
Daar is mijn Vaderland. Limburgs dierbaar oord! (2x)
Waar de brede stroom der Maas, Statig zeewaarts vloeit.
Weeldrig sappig veldgewas, kostlijk groeit en bloeit.
Bloemengaard en beemd en bos, Overheerlijk gloort
Daar is mijn Vaderland. Limburgs dierbaar oord! (2x)
Waar der vaadren schone taal, klinkt met heldre kracht.
Waar men kloek en fier van aard, vreemde praal veracht.
Eigen zeden, eigen schoon, 't hart des volks bekoort.
Daar is mijn Vaderland. Limburgs dierbaar oord! (2x)
Waar aan 't Oud Oranjehuis, 't volk blijft hou en trouw.
Met ons roemrijk Nederland, een in vreugd en rouw.
Trouw aan plicht en trouw aan God, Heerst van Zuid tot Noord.
Daar is mijn Vaderland. Limburgs dierbaar oord! (2x)